Unata Your Best Move | Over ons
51871
page-template-default,page,page-id-51871,qode-core-1.0.3,wp-featherlight-captions,ajax_fade,page_not_loaded,,capri-ver-2.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Over ons

Over ons

Unata bvba werd op 1 oktober 1985 opgericht. De afkorting “Unata” stond oorspronkelijk voor “UNie voor Aangepaste Technologische Assistentie”. Voor haar initiële bedrijfsvorm was dat een toepasselijke naam. Vandaag is Unata echter veel meer dan dat. We zijn leverancier van geïntegreerde interne transportsystemen, die op maat worden gemaakt volgens de wens van de klant. We bieden oplossingen voor bedrijven in verschillende sectoren, zoals de logistiek, automatisering, voeding, enzovoort.

In 1985 begon het allemaal kleinschalig in Ramsel, Vlaams-Brabant, met een handvol werknemers. Intussen zijn we echter uitgegroeid tot een bedrijf met maar liefst 30 vaste werknemers, waaronder electrotechniekers, mechaniekers, mechanical engineers, accountmanagers, automation engineers, lassers en electrical engineers. Momenteel staan er al meer dan 2500 gerealiseerde projecten op de teller.

Ondertussen bestaan we dus reeds meer dan 30 jaar en hebben we in al die tijd een hoop ervaring opgedaan.

We delen dan ook graag enkele mijlpalen uit onze geschiedenis.

 • 1985      Het jaar dat het allemaal begon voor Unata!
  Tijdens de eerste jaren fungeren we vooral als mechanische constructiewerkplaats.
 • 1989      Slechts enkele jaren later hebben we al nood aan een groter atelier. We verhuizen naar het industrieterrein van Aarschot, waar je ons nu nog steeds kan terugvinden.
  Rond deze tijd worden ook de eerste mechanische profielen aangenomen.
 • 1990      Sinds 1990 zijn de activiteiten uitgebreid naar transport- en hanteringstechnieken.
 • 1992      Unata wordt ook actief in de automatiseringssector en begint met het uitwerken van interne transportsystemen.
 • 1994      Ons eigen in-house automatiseringsteam wordt opgericht.
 • 1996      We beginnen met een eigen sturingsafdeling en halen er een eerste software-ingenieur bij. Datzelfde jaar begint ook een jarenlange samenwerking met Duracell, een grote producent van batterijen.
 • 1997      Het eerste robotproject wordt opgestart voor Kuka Automation. Daarna volgen nog verschillende gelijkaardige projecten voor ABB, Kuka Fanuc en vele anderen.
 • 1998      Het Unata-team reist naar Glasgow in Schotland om een transportsysteem te installeren in een fabriek ter plaatse.
 • 1999      Unata begint te werken met mechanische CAD-ontwerpen in 3D.
 • 2000     Unata  krijgt een bestelling van Dovre, fabrikant van haarden en kachels uit gietijzer, voor een complete vernieuwing van hun montage- en verfafdeling. Zowel voor de montagelijnen als voor de verfcabines staat ergonomie centraal.
 • 2003     Het eerste project voor DAF Trucks wordt opgestart: nieuwe lasplaatsen worden gemaakt in de carrosserieafdeling en aan de transportlijnen. Het is het eerste van vele projecten die Unata zal uitvoeren in samenwerking met DAF Trucks.
 • 2004     Unata breidt de activiteiten uit tot in Azië. Samen met EPSI bouwen we een installatie voor de Chinese markt: een transportlijn voor een isostatische perslijn.
 • 2005     De eerste vergaderingen vinden plaats met het Toyota Parts Centre Europe, het Europese distributiecentrum van Toyota in Diest. Door een enorme uitbreiding tot 100.000 m² moet het interne transport volledig opnieuw worden uitgetekend. Dit project wordt compleet door Unata ontworpen en gerealiseerd. Het betekent het begin van een jarenlange samenwerking voor verschillende opeenvolgende logistieke projecten met Toyota.
 • 2008     Het eerste project van vele in de keukenkruidenindustrie betekent een vruchtbare samenwerking tussen Unata en Vegobel, die tot op heden voortduurt. Verschillende projecten werden al uitgevoerd met en voor Vegobel: weegeenheden, mixers, liftmachines, automatische oogstsystemen, sproeisystemen, enzovoort.
  En Unata groeit voort! Door het opkopen van een stuk extra land dat grenst aan het onze, kunnen we starten aan de uitbreiding van ons atelier met ongeveer 1200 m².
 • 2009     We ontwikkelen onze eerste automatische schoonmaakmachine.
 • 2010      De logistieke wereld ontdekt stilaan de mogelijkheden van de tuggertrein voor in-house logistiek. Sindsdien ontwikkelen we verschillende soorten tuggerkarren voor diverse klanten.
 • 2011      Het Indaver Medipower-project wordt opgestart: een gigantisch project voor het verwerken van industrieel en biologisch gevaarlijk medisch afval. Speciale innovaties worden bedacht om de gevaarlijke materialen van de paletten te laden, rekening houdend met de Seveso-richtlijnen.
 • 2015      In september 2015 nemen we voor de eerste keer deel aan de beurs Transport & Logistics in Antwerpen. Dit leidt tot interessante nieuwe contacten die ook weer nieuwe projecten opleveren.
 • 2016      De eerste stappen worden gezet voor een gigantisch project bij Scania en Dexion. Het magazijn wordt er volledig vernieuwd. Unata zorgt voor een geautomatiseerd orderpicking-systeem om het sorteren van producten in het magazijn te optimaliseren.
 • 2018      Unata blijft groeien! En als het bedrijf groeit, moet de werkplaats uiteraard ook groter worden. Het oudste deel van het atelier wordt vernieuwd en wordt daarbij meteen verder uitgebreid, met een heel aantal extra m² tot resultaat.